Nutricionizam


Nutricionizam  i nutricionističko
savjetovanje  

“Neka hrana bude tvoj lijek, a lijek neka bude tvoja hrana” (Hipokrat)

Dobro došli u svijet hrane i zdrave prehrane, gdje ćemo vam pomoći otkriti što je nutricionizam i njegova uloga u vašem aktivnom i zdravom životnom stilu.

Mi ćemo vam pružiti jednostavna objašnjenja o tome kako ostati zdravi s kvalitetnim izborom namirnica, i kako izbori koje svakodnevno činite utječu na zdravlje vašeg tijela.

Pomoći ćemo Vam da postignete optimalno zdravlje i naučiti Vas svemu što je ključno za izbjegavanje pretilosti, bolesti i mnogih današnjih najčešćih kroničnih tegoba.
Bezobzirnost oko izbora hrane može doprinjeti mnogim današnjim najčešćim kroničnim bolestima kao što su rak, srčani udar, otvrdnjavanje arterija i visoki krvni tlak. To su danas ubojice društva i prehrana je vaša najbolja obrana.

MOŽETE kombinirati svoju omiljenu hranu i zabavu s nutricionistički uravnoteženom prehranom. Uostalom, mi smo ono što jedemo!

Prehrana je jedan od bitnih ključeva za razvoj i održavanje dobrog zdravlja. Dobro zdravlje definira se kao stanje potpunog fizičkog, mentalnog i duhovnog blagostanja – zdravog uma, tijela i duha.

Zdrava prehrana je najbolji recept za obilni život. Broji se svaki griz.

Nutricionizam ili znanost o prehrani mlada je znanstvena disciplina koja postoji oko 150 godina, a bavi se proučavanjem odnosa između čovjeka i hrane i sve što proizlazi iz tog odnosa. Radi se o primijenjenoj prirodnoj znanosti o hranjenju tijela koja proučava odnos između čovjeka i hrane i implikacije koje proizlaze iz tog odnosa i reflektiraju se na psihološki, emocionalni, sociološki, fiziološki i biokemijski aspekt.

Nutricionizam je stvaranje pametnih izbora o hrani koju jedete.

Prehrana je važan dio zdravog načina života.

Bez 3 temelja pravilne prehrane koji uključuju ravnotežu, umjerenost i raznolikost, postoji velika mogućnost da nećete imati dovoljno energije za svakodnevne aktivnosti, a i zdravlje izlažete riziku širokog spektra raznih problema.

Što je nutricionističko savjetovanje?

Nutricionističko savjetovanje obuhvaća procjenu trenutačnog zdravlja i prehrambenih navika, kao i razinu fizičke aktivnosti.

Temeljem dobivenih parametara, analizirat će se i procijeniti nutritivni status organizma, izračunati koliko energije zahtijeva vaš životni stil te će se izraditi smjernice koje će vam pomoći u izboru optimalnih namirnica i fizičke aktivnosti kako biste bili zdraviji, sretniji, izgledali bolje te postigli i zadržali željene rezultate.

Nutricionističko savjetovanje uzima u obzir i vaše zdravstvene potrebe u pogledu prehrane te pomaže da ostvarite zadane zdravstvene ciljeve.

Dozvolite da Vam pomognemo na informiranim i praktičnim izborima o hrani i načinu života u zdravlju i bolesti. Naučit ćemo Vas kako tijelo koristi hranjive tvari i kakav je odnos između prehrane, zdravlja i bolesti.

“Onaj tko uzima lijekove i zanemaruje prehranu propušta vještine liječnika.” Kineska poslovica

Za koga je namijenjeno nutricionističko savjetovanje?

Usvajanje zdravih, pravilnih prehrambenih navika je korisno za sve one koji žele podići razinu energije za svakodnevne aktivnosti, poboljšati svoje zdravlje, kao i postići gubitak težine kako bi izgledali i osjećali se bolje.

Promjenom prehrambenih navika možete riješiti mnoge zdravstvene probleme kao i ublažiti simptome kroničnih bolesti.

Prehrana je na djelu tijekom čitavog životnog ciklusa – od djetinjstva do adolescencije, odrasle dobi i starijih godina – i može biti protuotrov za mnoge današnje zajedničke probleme poput stresa, zagađenja, seksualne vitalnosti i prevencije bolesti.

Za mene osobno, prehrana se prevodi u zdravlje, a zdravlje je sloboda. Budući da kad smo zdravi, ne samo da se osjećamo izvrsno, već nam to omogućava i da uživamo u životu u našem punom potencijalu i slijedimo naše snove. S druge strane, loša prehrana može imati ozbiljan utjecaj na zdravlje i opljačkati vas od vaše slobode.

Pravilna prehrana pomaže vam razviti i održavati dobro zdravlje.

“Zadržavanje tijela u dobrom zdravlju je dužnost, inače nećemo moći držati naš um snažnim i jasnim.” Buda

Nutricionističko savjetovanje je idealno za one koje žele:

  • Podići razinu energije za svakodnevne aktivnosti
  • Podići raspoloženje
  • Smanjiti i kontrolirati tjelesnu težinu
  • Smanjiti simptome kožnih bolesti
  • Smanjiti simptome kroničnih bolesti (visoki tlak, artritis…)
  • Podići imunološki sustav

Terapija hranom nastaje kao posljednja prevencija protiv mnogobrojnih tegoba života. Negativni utjecaji kao što su stres, šok, ozljede, emocionalni nemir  i brige mogu imati izravan utjecaj na zdravlje i dužinu životnog vijeka. Dobra je vijest da se tijelo može izliječiti ako dobije ono što treba da odradi svoj posao. Nutrijenti  u određenoj hrani mogu  prirodno povećati razinu kisika u vašem tijelu, eliminirati mnoge izvore toksina, poboljšati probavu i spriječiti, liječiti ili smanjiti težinu različitih bolesti. Nutricionizam je pitanje pravog  izbora hrane.

Zdrava prehrana je unošenje kvalitetnih nutrijenata –  hrane za rast, popravak i održavanje našeg tijela.

Dobra prehrana sastoji se od dobivanja odgovarajuće količine hranjivih tvari iz  hrane u pravim kombinacijama.

“Onaj tko ima zdravlje ima nade, a onaj tko ima nadu ima sve.”
Arabijska poslovica

Gledajte na prehranu kao da gradite kuću života.

Esencijalni nutrijenti za život uključuju ugljikohidrate, proteine i lipide (masti), kao i vlakna, vitamine, minerale i vodu – otapalo za sve elemente u krvi i stanicama. Apsorpcija hranjivih tvari počinje u trenutku kada počnemo probavljati hranu, jer se hranjivi elementi transportiraju kako bi pomogli svim metaboličkim procesima u ljudskom tijelu.

Dobra prehrana znači dobivanje odgovarajuće količine hranjivih elemenata iz zdrave hrane u pravim kombinacijama.

Izbor je na Vama – odaberite dobru prehranu i zdrav stil života!