Kundalini Yoga

“Kundalini Yoga je znanost koja ujedinjuje konačnost  s beskonačnošću, a umjetnost je da doživljava beskonačnost u konačnom.”Yogi Bhajan


Kundalini yoga kao što je učio Yogi Bhajan je yoga svijesti. To je obiteljska yoga – za ljude koji su aktivni u svijetu. Većinu drugih sustava yoga razvili su oni koji žive u odricanju života. Kundalini Yoga vam daje alate za ubrzanje vašeg duhovnog rasta i iscjeljenja.Praksa ove yoge Vam daje iskustvo izvan granica vremena i prostora – iskustvo dubine duše i istinskog identiteta. Ovo izravno iskustvo vašeg Višeg Ja stvara platformu snage, zračenja i sigurnosti na kojoj ćete graditi svoj život.

To je dinamičan i moćan alat koji je osmišljen kako bi vam pružio doživljaj vaše duše. Kundalini yoga je snažan i djelotvoran sustav osobnog razvoja i samo-transformacije zahvaljujući kombiniranju određenih položaja tijela (asana), tehnika disanja (pranayama), mantri i meditacija.

Kundalini Yoga je drevna umjetnost i znanost koja se bavi preobrazbom i širenjem svijesti, buđenjem i podizanjem energije Kundalini na kralježnici kroz energetske centre zvane čakre.

Korištenjem vježbi (kriya) , tehnikama disanja (pranayama) i svetim zvukovima (mantrama) , povećat ćete životnu silu (prana) koja teče kroz vaše tijelo. Ona teče kroz sve – vaše ruke, vaše oči, čak i vaš glas, i može se koristiti kao sredstvo za liječenje sebe i za liječenje drugih. Samo-iscjeljivanje i ljubav prema sebi su istinski.

Aktivacija i balansiranje čakri postiže se miješanjem i spajanjem Prane (kozmičke energije) s Apanom (eliminacijska energija) koja stvara pritisak da se Kundalini poveća, pomoću Pranayama (vježbe disanja), Bhandas (brava za tijelo) u  kriyas (vježbe), koristeći Asane (postures), Mudre (geste) i Mantre (sveti zvukovi).

Kundalini Yoga također postavlja vizualizaciju, projekciju i usmjerenu pažnju kako bi postigao određene učinke.

Kundalini joga daje brze  i sigurne rezultate!

Fokus Kundalini yoge je probiti blokade u energetskim putevima našeg tijela koje su najčešće posljedice naših emocionalnih i posturalnih navika, te naše osobne povijesti. Kada naša energija teče slobodno i lako, osjećamo se uravnoteženo, utemeljeno i povezano sa sobom i univerzumom.

Redovita praksa Kundalini yoge jača živčani i uravnotežuje endokrini sustav što dovodi do povećane emocionalne stabilnosti i fizičke vitalnosti. Oslobađamo se negativnih obrazaca i navika, a naša kreativnost dobiva svoj puni zamah.

Uz Kundalini Yogu možete se podići i trenirati za uspjeh i izvrsnost u životu.

Bit ćete otvoreniji za mnoga nova iskustva i suptilne senzacije, a neke se odnose na čišćenje vašeg fizičkog tijela i podsvjesnog uma. Vaša će se svijest proširiti, dajući vam pristup vašoj intuiciji, uvidima i uputama iz vašeg srca.

Redovna praksa kundalini yoge pomoći će Vam da:

✔ Se osjećate sretnijima, zdravijima, produktivnijima, kreativnijima i opuštenijima
✔ Preobrazite život i odnose i osjećate se ispunjenije i zadovoljnije
✔ Povećate razinu energije i uživate u većoj razini fizičke dobrobiti
✔ Postanete intuitivniji i sposobniji privući nove mogućnosti
✔ Da se upustite u novo putovanje samootkrivanja

Kundalini yoga je savršena stvar ako tražite pravi lijek za zdravlje svog uma, duha i tijela.

Dobro došli na prekrasan, moćan put do zdravog, sretnog i svetog života!

Objedinjavanjem svih elemenata koje joga kao znanost poznaje dobivamo vrlo “koncentrirani” oblik energetskog djelovanja koji osjećamo vrlo brzo. Fokus nije na fizičkom, nema zahtjevnih pozicija, ne traži od nas višesatne meditacije, a najbolje od svega je što čak i nekoliko minuta prakse dnevno daje vidljive rezultate. Nije stoga čudno da je Kundalini joga jedan od najprosperitetnijih stilova danas jer je savršena za čovjeka današnjice u njegovu užurbanom tempu, nedostatku vremena za višesatnim vježbanjem, meditacijom itd. Istraživanja su pokazala kako redovito vježbanje kundalini joge u periodu od godinu dana daje rezultate kao vježbanje Hatha joge i do 6 godina. Kundalini je vrlo “životan” stil joge. Ne traži od vas poseban stil života, osamu, višesatne meditacije u tišini uma koje, današnji čovjek zbog izloženosti vibracijama izvana, teško postiže. Kundalini joga je multidisciplinarna znanost te nema tog problema ili situacije koje se ne mogu riješiti nekom od tehnika, bilo da se radi o zdravstvenim problemima, emotivnim, psihičkim tegobama itd. Život će se i dalje odvijati oko nas, biti će stresa, pritisaka, problema u odnosima jer i to je dio života i iskustva, ali kroz sve to možemo proći lijepo i nježno, ostati puni života, zdravi i ono najvažnije biti u mogućnosti ići dalje.

Dođite, probajte, osjetite i doživite svoje tijelo, um i duh sa drugaćije perspektive.

Kundalini yoga mjesto je vaše osobne transformacije.

Krajnji cilj kundalini yoge je dostizanje stanja svjesnosti

Kundalini Yoga također pruža više poznatih prednosti: povećanu fleksibilnost, povećanje  kapaciteta pluća, osnaživanje srca i ublažavanje stresa. Evo još nekih možda neočekivanih prednosti Kundalini Yoge: 

Zaštita od negativnosti
Kundalini yoga jača i proširuje vaše elektromagnetsko polje ili auru. To je energetski poligon koji vas okružuje i koji vas upozorava na pozitivne i negativne utjecaje u vašem okruženju. Slaba aura može dopustiti negativne utjecaje, pa čak ih i privući. Velika, jaka, svijetla aura može vas zaštititi od negativnosti i zadržati vas usredotočenu na svjetlo vašeg istinskog identiteta.

Emocionalna ravnoteža i neutralni um
Kundalini Yoga jača živčani sustav, uravnotežuje žlijezde, pročišćava krv i čisti podsvjesne uzorke mišljenja. To vam daje veću svijest i sposobnost da odaberete kako reagirati na svoje misli i osjećaje. Kroz vježbu možete trenirati vaš um i tijelo da ne reagiraju emocionalno – ne potiskujući emocije, već kroz razvijanje zone tamponiranja, vremena i prostora u kojem ćete obraditi i učiniti svjesne odluke o svojim odgovorima.

Razvijate neutralni um, mjesto gdje se u trenu ocjenjuju pozitivni i negativni, a možete djelovati iz tog stanja nepridržavanja, suosjećanja i neutralnosti. Jednostavno više nemate potrebu za reakcijom.

Duboko opuštanje koje liječi
Kundalini Yoga radi na jačanju i ravnoteži živčanog sustava. Kada je vaš živčani sustav slab, osjetljivi ste na nezdravu reakciju na stres. Tijekom sata Kundalini Yoge – kriya i dubokog opuštanja koje ga prati, svi živčani završetki u tijelu se namještaju. Doživljavate duboko stanje pomlađivanja potpunog opuštanja gdje se može doći do iscjeljenja. Redovita praksa daje vam veću izdržljivost i otpornost na svakodnevni stres.

Sprijateljujete svoju dušu i očitovate svoju sudbinu
Kundalini Yoga vam daje doživljaj o tome tko ste, kada se otkucaj ega otpušta. Omogućuje da se dubina duše osjeti i zna. Započinjete pristupati svojoj istini i stvarate snažnu vezu s vašom dušom i radom vaše duše u ovom životu.
Kundalini yoga je iskustvo spajanja konačnog s beskrajnim. Nakon što ste stekli ovo iskustvo, više ne morate tražiti svoju sigurnost izvan sebe. Vaša sigurnost dolazi od toga da znate tko ste u odnosu na Svemir. Znaš tko si i možeš biti ti. Možete ostaviti bol prošlih rana i očitovati sudbinu svoje duše.

STRUKTURA SATA

Kundalini yoga je pogodna za osobe bez iskustva u yogi, kao i za one s iskustvom u Kundalini ili nekom drugom stilu yoge.

Standardni sat čini serija vježbi zagrijavanja nakon kojih slijedi kriya (niz asana u propisanom slijedu, osmišljen kako bi djelovao na jedan ili više specifičnih aspekata našeg fizičkog, emocionalnog i duhovnog tijela), opuštanje i meditacija. Osobita pažnja se posvećuje svjesnom disanju, odnosno tehnikama disanja (pranayama).

Satovi mogu varirati između lagano meditativnih i fizički zahtjevnijih – iako najčešće sadrže oba aspekta, jer svaki doprinosi duboko transformacijskim učincima prakse Kundalini yoge.

Svaki se sat Kundalini yoge otvara s dvije mantre i završava trećom mantrom. Prva mantra (Adi Mantra) nas povezuje sa Zlatnim lancem učitelja drevnih znanja i učiteljem u nama, a druga mantra (Mangala Charan Mantra) nam pruža zaštitu i stvara siguran prostor za našu praksu. To nam omogućuje postaviti našu namjeru i pripremiti tijelo i um za praksu na svjesnoj i duboko podsvjesnoj razini. “Tuning in” i “Tuning out” su također dio osobne prakse – čak i ako se radi o samo tri minute meditacije.

ADI MANTRA

  • Ong Namo Guru Dev Namo

MANGALA CHARAN MANTRA

  • Ad Guray Nameh
  • Jugad Guray Nameh
  • Sat Guray Nameh
  • Siri Guru Dayvay Nameh

SAT NAM

  • Istina je moj identitet.

Sat završava pjevanjem pjesme “May the long time” kojom projiciramo energiju ljubavi cijelom svijetu i svima koje volimo i za koje se brinemo.

May the long time sun shine upon you
all love surround you
and the pure light within you
guide your way on.

SADHANA

Sadhana traje oko 3 sata i sastoji se od recitiranja Japjija, kriye i mantranja.

“Što je sadhana? To je predana molitva. To je nešto što želite učiniti, morate učiniti, i što činite vi. Sadhana je samo – obogaćenje. To nije nešto što činimo da bismo nekoga zadovoljili ili nešto dobili. Sadhana je osobni proces kojim otkrivamo svoje najbolje.”
Yogi Bhajan

Sadhana je dnevna duhovna praksa. Ona je temelj svakog duhovnog nastojanja. Sadhana je vaš osobni, individualni duhovni napor. Ona je glavni alat za rad na sebi radi ostvarenja svrhe života. Sadhanu možemo obaviti sami ili u grupi. Sadhana je sve što se dosljedno radi na čišćenju vlastite svijesti kako bi se mogli povezati s beskonačnosti u nama. Svaki dan, prije nego što se suočite sa svijetom, učinite sebi uslugu i ugodite svoj živčani sustav i uskladite se sa svojim najvišim unutarnjim jastvom. Sadhana uključuje vježbanje, meditaciju i molitvu.

Tijekom “ambrozijskih sati” (dva i pol sata prije izlaska sunca), kada je sunce pod kutom od šezdeset stupnjeva u odnosu na Zemlju, energija uložena u sadhanu daje maksimalne rezultate. Naš svijet je tiši. Lakše je meditirati i koncentrirati se prije početka dnevne užurbanosti. Ako ne možete ustati tako rano ujutro, sadhanu obavite u neko drugo vrijeme! Sadhana u bilo koje doba dana ili noći će vam koristiti. (Kundalini Yoga: The Flow of Eternal Power by Shakti Parwha Kaur)

Redovita Sadhana će nam omogućiti kontrolu nad našim životom. Duboka Sadhana će nam otvoriti vrata iskustva. Posvetite se susretu sa svojim višim Ja svakog jutra, i vaše će odluke i život postati izvorne; vaš život će nositi potpis vaše duše; vaš sjaj će izraziti znakovitu bliskost Beskrajnog u svakom trenutku. Uronite u radost pobjede počinjući svaki dan sa snažnom sadhanom kojom svaki izazov postaje prilika. (Sadhana Guidelines)

“Nije važan život, već hrabrost kojom ga živiš. Nemojte voljeti mene, volite moja učenja. Postanite deset puta veći od mene.”
Yogi Bhajan

Kundalini energija

Kundalini je energija koja se vrti u podnožju kralježnice. To je kreativna, duhovna energija koja je obično neiskorištena – to je ono za što služi Kundalini yoga praksa.

Tijekom sata kundalini yoge, ideja je pomicanje ove energije kroz čakre i gore u mozak. Vaš živčani sustav i tijelo biti će potpuno stimulirani, i do kraja sata cijelo tijelo bi trebalo zujati s duhovnom svjesnošću. Kundalini yoga stavlja ogroman naglasak na meditaciju, pjevanje mantre i držanje položaja.

“Osnovni je cilj [Kundalini] probuditi puni potencijal ljudske svijesti u svakom pojedincu; to jest, prepoznati našu svijest, precizirati tu svjesnost i proširiti tu svijest našem neograničenom Jastvu. Očistite svaku unutarnju dualnost, stvorite snagu za duboko slušanje, kultiviranje unutarnje mirnoće i napredovanje i isporuku izvrsnosti u svemu što radimo. “Kundalini Research Institute