Gong terapija zvukom

Gong kupke su jedan od najugodnijih, detoksikacijskih i holistički pomlađujućih vibracijskih starih alata. Gongova kupka je zvučna masaža za tijelo i um (izvrsno za one od vas koji vole ideju masaže, ali se ne vole dotaknuti).
Dio grupnog antistresnog programa,zvučna kupka namijenjena je dubokoj relaksaciji i cjelokupnoj revitalizaciji organizma osnažujući tijelo, um i duh. Zvučna kupka potiče intenzivnu detoksikaciju i budi stvaralaštvo.

Gong, čija primjena datira još od brončanog doba, jedan je od moćnijih transformacijskih i terapeutskih instrumenta; njegov opuštajući, centrirajući i eternizirajući zvuk, kao i njegove transformativne i iscjeljiteljske vibracije koriste se za jogu, meditaciju i terapiju zvukom.


“Deep sleep – duboki san je ključan za konsolidaciju memorije. No, počevši od srednje dobi, duboki san snažno se smanjuje, što znanstvenici smatraju da pridonosi gubitku pamćenja kod starenja. Zvučna stimulacija značajno poboljšava duboki san u sudionicima i njihove rezultate na testu memorije. ”

“Gong nas vodi u nepregledne dubine… Dubine Duše. Tu ćeš naći Izvor nepresušni. Izvor prave sreće.Gong je drevni instrument koji čisti najdublje podsvjesne obrasce i blokade; one, za koje često niti ne znamo da postoje u nama. One koji nam ne daju da idemo dalje; koče nas da idemo naprijed.Gong nas spaja sa sobom samima, svojim dubinama, sa Božanskim u sebi i oko sebe, vodi nas na Izvor. A na Izvoru, sve je moguće.”

“Gong svojim zvukom – vibracijom probija tjelesne i duševne blokade, obnavlja stanice tijela, smiruje, pročišćava i harmonizira osjećaje, osposobljava za suočavanje s životnim izazovima, povećava radost i samopuzdanje, oslobađa od stresa i strahova…”

TRADICIONALNA METODA ZA ZDRAVE I BOLESNE

Zvukoterapija ne pripada ni jednoj kulturi i instrumenti koji se koriste dolaze iz raznih tradicija tako da gong kupke mogu pohađati svi, bez obzira na dob, spol i vjersku pripadnost. Zato je zvukoterapija alternativna metoda liječenja popularna diljem svijeta. Primjenjuje se u pedagoškom radu s autističnom djecom i djecom koja pate od poremećaja pozornosti.

Gongova kupka je oblik zvučne terapije gdje se gong igra na terapeutski način kako bi se stvorilo iscjeljenje; to se može učiniti kao terapija  jedan na jedan ili u grupnom tretmanu.

Izraz gong kupka znači da ste okupani u zvučnim valovima.

Gong je nevjerojatan i moćan instrument za iscjeljenje.

Gongova kupka je osobno iskustvo i svatko doživljava nešto drugo.

Zvuk je nevidljiva snaga koja može izazvati duboke promjene na svim razinama ljudskog bića: fizičkoj, emocionalnoj i duhovnoj.

Gong koristi vibracije kako bi pokrio sve ljudske frekvencije i energetske centre i stvara opuštajuće koristi slične meditaciji, vježbanju i disanju, ali bez fizičkog ili mentalnog napora (gong radi). Liječenje Gongom preporučuje se za oslobađanje od stresa, čišćenje negativnih obrazaca, mišljenja i jačanje živčanog sustava. To je izvrsna terapija za sve probleme povezane sa stresom, pružajući odmah olakšanje i smanjenje depresije, umora, osjećaja odvojenosti, usamljenosti, ljutnje, straha i neprijateljstva, te mnogih drugih stanja uzrokovanih nedostatkom ravnoteže i sklada u tijelu i umu , jer ima revitalizirajući učinak na imuni i živčani sustav.

Gongova terapija također je čišćenje, oslobađanje, ozdravljenje i usklađivanje na svim razinama. Zvučni dodir Gong-a može biti sličan ljekovitom dodiru, koji ima izvrsne rezultate s ljudima koji se oporavljaju iz širokog raspona simptoma stresnih stanja.

Stvaranje nastojanja i transformacijskog prostora, u srcu ove prakse je zvuk i vibracija gonga, koja djeluje kao sredstvo uravnoteženja fizičkog tijela, uma, emocija, energetskog tijela i duha. Poznato kao zvuk ukupne rezonancije, zvuk gonga daje tijelu zvučnu masu koja pomaže: stimulirati cirkulaciju, aktivirati parasimpatički živčani sustav i detoksifikaciju; usporiti moždane valove i povezati se s meditativnim stanjima i uvidima; pušta emocionalne “terete”; čisti od energetskog otpada i proširuje svijest.

Gong je jedan od najstarijih instrumenata na svijetu. Prvi gongovi pojavili su se prije oko 5000 godina. Zvuk gonga ima jaku iscjeljujuću vibraciju, utječe na obnavljanje stanica u tijelu, uklanja psihičke blokade, duboko uravnotežava, smiruje i oslobađa od stresa. Ukratko… pročišćava nas i približava sebi samima.

Zvučne frekvencije mogu utjecati na nas na staničnoj razini, utjecati na to kako osjećamo i funkcioniramo. Liječenje zvukom poput „Kupke Gongom“ koristi vibracijski zvuk i frekvenciju kako bi se smanjio stres, mijenjala svijest i stvorio dubok osjećaj mira i blagostanja radi boljeg zdravlja.U osnovi, tijekom kupke ulaziš u duboko stanje meditacije i opuštanja, a onda pravi posao počinje dok se kupaš blagim zvučnim valovima gonga. Mnogi ljudi zaspe, hrču…, a kad se probude imaju osječaj kao da su spavali 8 sati.

 TERAPIJA ZVUKOM POMAŽE U SVIM PODRUČJIMA NAŠEG ŽIVOTA!

 • Pozitivno djeluje na jačanje samopouzdanja, kreativnosti, koncentracije i motivacije  
 • Otpuštanje mentalne i emotivne boli – prekidi veze, gubitak posla, brige, stres, strahovi, bijes, anksioznost, depresija i nesanica
 • Otpuštanje fizičkih bolova- oštećeni diskovi, bolni zglobovi, artritis, lumbalne i vratne blokade, problemi sa štitnjačom, migrene, probavne smetnje
 • Alergije, srčane tegobe, loša cirkulacija i protok limfe, bolne menstruacije, izostanak menstruacija, neplodnost, impotencija i frigidnost, miomi, endometrioze
 • Otpuštanje toksina, tenzija i blokada iz tijela, duboka mišićna relaksacija
 • Omogućuje pristup i korištenje vlastitih resursa
 • U području life coachinga i psihoterapije
Moć gonga nam pomaže da se lako opustite, na način koji njeguje, duboko pomlađuje i transformira.
Primjena grupnih tretmana:
 • Balansirajući efekt tijela, uma i duha
 • Obnavljanje i detoksikacija cjelokupnog organizma
 • Povećanje razine svijesti, kreativnosti
 • Otkrivanje novih rješenja
 • Sidrenje pozitivnih doživljaja
Zvuk Gonga je zvuk Univerzuma.
Yogi Bhajan

DJELOVANJE ZVUKA GONGA – iscjeliteljske prednosti Gongove kupelji

 • Smiruje živčani sustav i duboko opušta
 • Smanjuje razinu stresa i poboljšava sposobnost suočavanja sa stresnim situacijama
 • Povećava razumijevanje rješenja za probleme i daje nam jasniju sliku
 • Regulira rad endokrinih žlijezda  
 • Pomlađuje    
 • Poboljšava kvalitetu sna
 • Stvara osječaj zadovoljstva, ravnoteže i sklada   
 •  Potiče cirkulaciju
 • Regulira krvni tlak    
 • Balansira rad lijeve i desne hemisfere mozga    
 • Povećava fokus
 • Uvodi nas u sadašnji trenutak, jača prisutnost duha, uma i tijela u vremenu i prostoru u kojem jesmo
 • Jača imunitet i potiče čišćenje tijela od toksina
 • Potiče kreativnost, intuiciju i životnu radost
Slušanjem opuštajućih i iscjeljujućih zvukova ovih prekrasnih tradicionalnih instrumenata preplavit će nas nova kreativna i stvaralačka snaga, a u svoj život prizvat ćemo ozračje sigurnosti, zaštite, suosjećanja, optimizma i obilja na svim razinama.

Zvuk je vibracija koja dodiruje svaki dio našeg fizičkog bića. Zvuk se čuje ne samo kroz naše uši već kroz svaku ćeliju, svaku molekulu u našem tijelu. Zvuk ulazi u iscjeljujuću jednadžbu iz nekoliko smjerova: može promijeniti stanične funkcije kroz energetske učinke; može uključiti biološke sustave da funkcioniraju više na homeostazi; može umiriti um i stoga i tijelo; ili može imati emocionalne učinke koji utječu na neurotransmitere i neuropeptide, što zauzvrat pomaže u reguliranju imunološkog sustava -iscjelitelja unutar njega.

Ovisno o cilju i stanju primatelja, zvuk se može koristiti kao komplementarna metoda iscjeljivanja. Uostalom, kada govorimo o ozdravljenju zvukom, bavimo se energijom, moći koja ima sposobnost preurediti molekularnu strukturu.

GONG I TERAPIJA ZVUKOM

Danas se iscjeljivanje zvukom u svojim različitim modalitetima koristi u brojnim holističkim terapijama. Dobrobiti njegove primjene potvrđuju klinička iskustva i znanstvena istraživanja te terapija zvukom i glazbom nalazi svoje opravdano mjesto u okviru komplementarnih metoda službene medicinske prakse.

Popularno se ova metoda naziva zvukoterapija, a vodi se načelom da sve što je živo vibrira i da je svaka vibracija zvuk. Koristi određene frekvencije kako bi putem zakona rezonancije utjecala na svaku stanicu u tijelu.

Zvukoterapija balansira lijevu i desnu moždanu polutku. Lijeva polutka zadužena je, među ostalim, za logičko razmišljanje, analizu i pisanje, a desna za kreativnost, umjetnost i intuiciju. Jedna od tih strana često je manje ili više zastupljena, a zvukoterapijom se postupno dovode u sklad. Kada su one u balansu, postupno se događa proces regeneracije. Mi ljudi, kao i sve oko nas, imamo jedinstvenu izvornu vibraciju. Kad se rodimo, ona je savršena, a kako odrastamo, narušava se zbog vanjskih i unutarnjih faktora. Uz pomoć terapije zvukom tijelu i čitavom svom biću na staničnom nivou malo-pomalo vraćamo tu izvornu vibraciju.

Dokazano je da zvuk djeluje na imunosni i endokrini sustav. Zvukoterapija pomaže u opskrbi tijela i mozga kisikom, usporavanju pulsa, normaliziranju tlaka, opuštanju žila, podizanju imuniteta, uz nju se oslobađaju hormoni poput endorfina i melatonina, ubrzava se oporavak i zarastanje rana. Blagotvorno djeluje kod depresivnih stanja, anksioznosti, visokog krvnog tlaka, poremećaja cirkulacije, bolnih zglobova, opstipacije, glavobolje, prehlade, nervoze, napetosti. Osim toga, ublažava različite bolove, pridonosi bržem postoperativnom oporavku, oslobađa nas blokada, potiče kreativnost i intuiciju, poboljšava koncentraciju, opušta.

Kako djeluje zvučna terapija? 

Naše tijelo u cjelini vibrira određenom frekvencijom. Izmjereno je da je u zdravom stanju njegova frekvencija 60 -70 Hz. Ukoliko se ne osjećamo dobro ili imamo specifičnih problema ili bolesti frekvencija u tijelu opada, najviše u organu ili više njih koji su u ‘lošem’ stanju. Drevni instrumenti kojima se izvodi zvučna terapija i kojima je vaše tijelo izloženo, vibriraju svojim tonovima iznad 100 Hz. Ukoliko promatramo fizikalne principe više i niže frekvencije interferiraju i teže izjednačenju. To znači da će naše tijelo pod utjecajem viših vibracija podizati frekvenciju i već samim time kretati prema ozdravljenju. S druge strane fine vibracije zvuka iznutra na lagan i ne naporan način ‘masiraju’ naše organe, mišiće, tetive i živce. Pri tretmanu mozak prelazi iz radnog beta stanja u alfa stanje opuštenosti i kreativnosti te u theta stanje u kojem je aktivna naša podsvijest i intuicija i konačno delta stanje kada postižemo iscjeljenje.

To je proces čišćenja podsvjesnog uma. Bez napora; to je razlog zašto se sviđa tolikim ljudima. 

Gongovi se koriste i u radu s djecom s posebnim potrebama (slušno oštećenima i gluhima, djecom s celebralnom paralizom, multiplesklerozom, downovim sindromom, mišićnom distrofijom) koji se duboko relaksiraju i brže napreduju uz tretmane gong zvučnih kupki. Vibracije gonga tako su snažne da ih mogu osjetiti čak i gluhi, jer gong masira slušne organe. Zvuk gonga uspješno djeluje i na autističnu djecu.

Važno je reći da zvuk gonga posebno vole i trudnice jer vibracija gonga blagotvorno djeluje na njihove bebe. Gongova meditacija dovodi do novog duhovnog iskustva.

Kod djece povoljno djeluje u rješavanju problema noćnog mokrenja, strahova, a odlične rezultate postiže kod autistične djece i kod ADHD poremećaja.

Terapija zvukom gonga uravnotežuje fizičko, emocionalno i duhovno tijelo. Utječe na obnavljanje stanica u tijelu, duboko smiruje i uravnotežuje. Osobito je djelotvorna kod poremećaja izazvanih stresom, depresije, umora i iscrpljenosti, negativnih emocija, osjećaja odvojenosti i usamljenosti, strahova nastalih poremećajem ravnoteže i harmonije u tijelu.

Gong je jedan od najdjelotvornijih instrumenata koje možemo koristiti u terapiji zvukom, jer stvara zvuk potpune rezonancije i obuhvača sve tonove i harmonije zvučnog spektra – kako one unutar slušnog opsega, tako i one koje čovjek ne može čuti ali ih osjeća.

Snažan zvuk dotiče našu bit, otapa napetost i pokreće snage samoiscjeljenja.

Slušanjem ovih prekrasnih tradicionalnih instrumenata preplavit će nas nova kreativna i stvaralačka snaga, a u svoj život prizvat ćemo ozračje sigurnosti, zaštite, suosječanja, optimizma i obilja na svim razinama.

Zvukovi gonga čiste dušu i tijelo.

Svijet koji nas okružuje pun je različitih frekvencija i vibracija. Neke od njih možemo vidjeti (svjetlosni valovi), čuti, ili osjetiti. Sve one utječu na nas bili mi toga svjesni ili ne. Na primjer, određena glazba nam može donijeti mir ili olakšanje, dok će druga u nama izazvati bijes ili tugu.

Zvuk je energija i temelj svega što postoji, drugim riječima, cijeli svemir je poput glazbe, a ljudsko tijelo je instrument. Svaki atom, molekula, stanica, tkiva i tjelesni organi reflektiraju frekvencije tjelesnog, emocionalnog, mentalnog ili spiritualnog života.

Zvuk je ono što je nastalo prvo u kozmosu i upravo zato i ima tako duboko iscjeliteljsko svojstvo koje nas prožima na svim razinama našeg postojanja. Sve vibrira, sve je živo. Mi predstavljamo mikrokozmos u makrokozmosu koji je oko nas. Naše tijelo je 70 posto voda i zvuk prodire kroz to, dopire do svake naše stanice i dovodi je u ravnotežu podizanjem te stanice u njezin izvorni oblik. On potiče iscjeljenje jer bolest na fizičkom nivou je ništa drugo nego rezultat nestanka harmonijske vibracije svakog organa i stanice.

Visoki sadržaj tekućine u tijelu omogućuje prijenos zvučnih valova i odgovarajuće vibracije u živim stanicama. Ciljanim pristupom, individualnim vibracijama i svjesnim korekcijama frekvencija možemo ponovo doći u stanje suglasja sa samim sobom, povratiti ravnotežu i podržati zdravlje.

GONG ZVUČNA KUPKA

Zvuci gonga stvaraju rijeku zvukova koja vodi slušaoca u meditativno stanje, i brišu osjećaj za prostor, vrijeme i ego. Cijelo naše biće rezonira sa zvucima gonga.

Gong kupka je oblik meditacije u ležećem položaju, jer tako postižemo maksimalnu opuštenost. Traje oko sat vremena.

Gong igrači prije početka zvučne kupke upućuju i namjeru za čitavu grupu, a sudionici upučuju i svoju osobnu namjeru, kao što je na primjer; iscjeljenje nekog dijela tijela, rješavanje neke životne situacije, otpuštanje neželjenih emocija, opuštanje i slično, te se nakon toga prepuštaju zvuku. Zvuk će svakako odgovoriti na te potrebe, u njemu će biti spoj namjere, frekvencije, vibracije i samog iscjeljenja.

Kada se počnete otvarati na taj način razmišljanja i vizualizirate pozitivan ishod za bilo što u svom životu uspjeh ishoda se pojačava jer je energija namjere moćan alat.

Bitno je spoznati što trebamo otpustiti kako bi započeli taj proces.

Zvuk gonga djeluje na staničnoj razini, i bez obzira na namjeru, djeluje tamo gdje je to potrebno.
Već sa prvim vibracijama gonga mijenja se naša percepcija, nestaje pojam vremena i prostora, ostajemo mi i zvuk.

Unutar 20 minuta mozak mijenja stanje i vaše tijelo se opušta.

Različitim načinima sviranja postižemo željene rezultate čime nas gong odvodi u duboko kontemplativno theta stanje.

Gong je vrlo moćan instrument koji odražava kreativnu snagu svemira i posjeduje aktivnu energiju sunca. Proizvodi duboko transformirajući zvuk obogaćen mnoštvom alikvotnih tonova uz veliki dinamički raspon.

Zvuk Gonga potiče protok prane kroz čakre i meridijane (nadije), i uklanja energetske blokade (podsvjesne programe i traume).

Nakon sviranja, učesnici ostaju nekoliko minuta u tišini, koja je važna kao i samo sviranje, jer se tada integrira sve što smo postigli za vrijeme zvučne kupke.

Neki ljudi primijećuju osjećaje koji dolaze na površinu, dok drugi koji su npr. imali ozbiljne ozljede nakon kupke više ne osjećaju bol, dok večina pronalazi da im je jasnija slika životne svrhe. Vaša mentalna razina svijesti bit će puno jasnija i čišća. Snaga Gonga je nevjerojatna!

Gongova kupka pokreće proces detoksikacije koji traje i nekoliko dana nakon kupke, i oslobađa toksine iz vašeg sustava i zato je nakon Gong zvučne kupke važno piti puno vode, kako bi potpomogli proces čišćenja tijela i brže isprali toksine.

Zvuk gonga usporava moždane valove i vodi u stanje svjesnog sanjanja. Gong se od davnina upotrebljavao za podizanje i transformaciju svjesnosti, podizanje svijesti na viši nivo. Gong oslobađa od svih mogućih programa koji blokiraju naš razvoj, naš kvalitetan život. U nama se mijenjaju ponašanja, različite negativne sklonosti koje imamo, kao i neke naše loše navike. Slušajući gongove, kroz moćne vibracije gongova događaju se promjene na svim razinama, kako fizičkoj, tako i emocionalnoj, mentalnoj i duhovnoj.

Najviši cilj glazbe i zvuka je spajanje duše sa svojom Božanskom prirodom, a ne zabava.

Gong je jedan od najmoćnijih i najstarijih transformacijskih i terapijskih instrumenata. Njegov zvuk opušta i smiruje, usredotočuje i energizira, transformira i ozdravlja.

Magija se događa kada nema odvojenosti između gonga, svirača i slušatelja. Zvukovi gonga otvaraju vrata i prozor prema Svemiru, kretanju energije i Univerzalnim energijama – za ulazak u duhovnu dimenziju. Gong nas vodi u povišena stanja svijesti.

Gong stvara moćne višedimenzionalne valove zvukova koji rastu i kupaju naše tijelo u potocima iscjeljujućih zvukova.

U mnogim tradicijama i kulturama, gong predstavlja simbol neba, savršenstva, jedinstva, vječnosti, cjelovitosti i potpunog sklada i ravnoteže. Gong se smatra dobrom srećom.

Veza gonga s yogom?Yogi Bhajan je glavni učitelj koji je donio Gong meditaciju u SAD. Što je netko neurotičniji ili izvan ravnoteže, to je više preporučio gong. Kundalini yoga se usredotočuje na pročišćavanje podsvijesti. Ne možete se probuditi ako je vaša podsvijest napunjena starim sjećanjima, mislima i emocijama.


Don Conreaux, “Čarobni unutarnji prostor gongovog tona”:
“Gong je poznat kao instrument transformacijske snage. To je alat kojim smo prekriveni potpunim zvukom, a kroz našu intuiciju vraćamo se na optimalno zdravlje i ravnotežu. Gong je potporni alat za očitovanje našeg skladnog fizičkog, mentalnog i emocionalnog bića. OM ton gonga stvara potpunu tišinu. Kontinuirani ton gonga stvara bezvremenost. Kombinacija tonova stvara osjećaj levitacije ili lakoće. To je jedinstvena kvaliteta gongove rezonancije koja integrira različite elemente u moć sinergije ili funkcionalnog sklada. Tu se nalazi i ton koji proizvodi gong ‘ton osjećaja’, kojeg osjećamo u svom tijelu, a isto tako ga i čujemo. Ovaj ‘glazbeni dodir’, kojeg slušamo kroz uho svog tijela, stvara osjećaj ekstaze ili blagostanja. Gongovo iskustvo je uranjanje u spiralnu čahuru ukupnog zvuka. Kroz gonging, možemo izgubiti osjećaj identiteta s našim tijelom kao fizičkim objektom. Više se ne ograničavamo na svjetski materijal trodimenzionalnog materijala, već ga preuzimamo u četvrto dimenzionalno tijelo. Kada smo u 4. Dimenzionalom tijelu, postoji manja interferencija između naše svjesnosti, ega i naše više razvijene urođene inteligencije. Naša urođena inteligencija je svijest, koja stvara vječni DNA i popravlja ga dok smo živi. Premda ovaj popravak traje dok smo u budnom stanju (beta svijest), to je kad naš racionalni um spava i kad je bolje sposoban postići maksimalnu učinkovitost popravljanja naše DNA. Ovaj proces započinje u alfa-theta stanju i postiže krajnju učinkovitost u dubokom delta stanju. U delta snu, um je potpuno nesvjestan. U potpunom meditativnom stanju budnog, dok potpuno spavamo (iskustvo kroz zvukove gonga), povećavamo potencijal poticanja urođene inteligencije bez da idemo u nesvijest. Osobni ego je tada u stanju postići stanje ne-suđenja ili neutralnosti. Ovo je stanje cjelokupnog tijela/uma sklada. Bitni ključ gongove sile rezonancije i njezine učinkovitosti je potpuno uranjanje i zasićenost osobe u sloju na sloju umnožavanja ton-stanica. Univerzalni zvuk gonga temelji se na glazbenom načelu da svi tonovi jednakih amplituda i dalje rezoniraju dodajući sebi, da proizvode komulativne potomke, tako da govore. Ovo je fenomen jedinstven za gongove i replicira upravo ono što se događa u izgradnji ljudskog fizičkog, mentalnog, emocionalnog i duhovnog tijela.”