Akupresura

Kao što na tjelesnoj razini krv kola krvožilnim sustavom, na energetskoj razini sastavljeni smo od mnoštva kanalića (tzv. nadija ili meridijana) kojima kola energija koja nam daje život (znana kao prana, chi, qi). I, primjerice, kao što u slučaju povišenog kolesterola dolazi do stvaranja blokada u cirkulaciji krvi (jer se kolesterol lijepi za stijenke krvožilnog sustava te tako taloži), jednako tako na energetskoj razini, zbog suvremenog načina življenja (smanjenog kretanja, nepravilne prehrane, stresa), dolazi do blokada koje onemogućuju normalan protok energije meridijanima.

Rezultati stiskanja akupresurnih točaka odmah su uočljivi (primjerice, kod glavobolja ili boli u želucu nakon teškog obroka), no za duboko ukorijenjene probleme treba biti strpljiv i uporan. Akupresura pomaže da se osjećamo dobro i da budemo dobrog zdravlja – uklanja napetost i stres, glavobolje, probleme sa sinusima, leđima, menstrualnim grčevima, probavom, povećava vitalnost i energiju, relaksira, pomaže da lakše utonemo u san, poboljšava imunitet i cirkulaciju, stimulira područja niske razine energije, uspostavlja ravnotežu sustava… lista je poduža. Namijenjena je svima, bez obzira na spol i dob. Sigurna je za primjenu i na novorođenčadi, primjerice, kod grčeva u želucu.

Neuravnoteženo-nekontrolirana hrana, lijenost-nemar, kršenje pravila koja se odnose na spavanje i celibat, rezultat su akumulacije stranih tvari u tijelu i odsutnost asane i pranayame. Organi i mišići postaju slabi, a kosti ruku, nogu i kralježnice počinju se pomicati iz svojih pozicija. Funkcionalna aktivnost cijelog živčanog sustava se usporava. Cirkulacija krvi u dijelovima tijela se smanjuje.

Akupresura – umijeće  samoiscjeljenja

Kemijski elementi, otrovne tvari, strane tvari nataložene u krvi, počinju se gomilati oko pomaknutih zglobova. Što je veći broj takvih akumulacija viši je broj bolesti koje počinju izbijati u tijelu. Čim funkcioniranje dijelova tijela opadne, povezane pritisne točke locirane na dlanovima i tabanima također počinju biti blokirane i neka vrsta sitnih kemijskih kristala taloži se na točkama, zbog čega je nepravilna cirkulacija krvi u poveznim dijelovima tijela. S akupresurom, pritisak se primjenjuje na te točke, tako da su kristalni talozi uništeni, što regulira krvnu cirkulaciju i zahvaćeni organi postaju zdravi. Prema drugom gledištu, naše tijelo je kombinacija pet elemenata. Tih pet elemenata – zemlja, vatra, vjetar, voda i prostor/eter/nebo regulirani su električnom silom, koja se zove bio-elektricitet ili bio-energija.

Glavni učinci Akupresure na ljudsko tijelo:

S akupresurnim sustavom strana tvar se uklanja iz tijela, a nužni elementi se proizvode od strane unutarnjeg imunološkog sustava

Ova metoda buđenjem električnih sila tijela, stvara snagu, energiju i aktivnost

Stvara fleksibilnost u svim mišićnim tkivima tijela

Liječi deformitete (bol, itd) u koštanom sustavu i kralježnici koja je važan dio ljudskog tijela

Akupresura potpuno pomaže u uklanjanju deformiteta živčanog sustava

Uz ovaj sustav, funkcioniranje svih endokrinih žlijezda poput štitnjače, hipofize, pineala, gušterače, itd; može biti regulirano

Akupresurom se može izvesti odgovarajući napredak u normalnom funkcioniranju unutarnjih organa tijela

Iznad svega, akupresura je tehnika koja će nam obogatiti život dugotrajnim zdravljem, ali se nipošto prema njoj ne smijemo odnositi kao da može ukloniti sve zdravstvene probleme. Ona može, uz ostale tehnike, ubrzati ozdravljenje, ali se za sva ozbiljnija stanja uvijek potrebno konzultirati s liječnikom.